חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך מגיעים אלינו?

שן בינה

שן בינה

?מהי שן בינה

שן בינה הוא כינוי לשן הטוחנת השלישית, אשר בוקעת בממוצע בגילאים 18-25. הכינוי נובע מהעובדה שהשן בוקעת בגיל בוגר יחסית, והאגדה מספרת שהשן מעניקה בבקיעתה תוספת של קצת בינה ושכל ישר.😊
מעניין לדעת שמחקרים אנתרופולוגים הראו הקטנה משמעותית בגודל הלסתות אצל האדם המודרני לעומת האדם הקדמון, אך גודל השיניים נשאר כמעט ללא שינוי. אי-התאמה זו של שיניים גדולות עם לסת קטנה גורמת לשכיחות גבוהה של צפיפות שיניים בלסתות. כיוון ששיני בינה הן בדרך כלל האחרונות לבקוע, לעיתים אין די מקום בלסת והן בוקעות חלקית מבעד לרירית החניכיים או נשארות כלואות לגמרי בחניכיים עצמם.משערים שכחלק מתהליך אבולוציוני, שיני הבינה ייעלמו בחלוף הדורות; כבר כיום אפשר לראות שאצל חלק מהמטופלים שיני הבינה לא מתפתחות כלל, ממש בדומה לאיברים אחרים בגוף שבחלוף השנים התנוונו ונעלמו.

?אלו בעיות עלולה לגרום שן בינה

בחלק מהמקרים, כאשר בפה יש מספיק מקום עבורן, שיני הבינה בוקעות ללא בעיות מיוחדות. הצרות מתחילות כשהפה קטן מלהכיל אותן. אז, בניגוד לשמן, שיני הבינה גורמות בעיקר לכאבים ותסכולים. מצב זה, של שן בינה כלואה או שן בינה שבקעה במנח לא תקין, עלול ליצור מספר בעיות, שהפתרון שלהן העלולות להוביל לעקירה של השן:
עששת לא מטופלת, בעיקר בגלל קושי טכני של רופא השיניים לטפל בשן האחורית במנח בעייתי. דלקות חניכיים חוזרות, המתבטאת בנפיחות, כאבים ואודם ולעיתים צורך באנטיביוטיקה.התפתחות של ציסטה בסביבת השן הכלואה.
כליאת שאריות מזון בסביבת שן הבינה.
קושי בצחצוח ושמירה על ניקיונן. שיני הבינה ממוקמות בסוף הפה, לעיתים מתחת ללחיים שגם כך צמודות אליהן, ואם זה לא מספיק אז הן גם קרובות מדי לבית הבליעה, מה שאומר ששמירה על היגיינה אורלית של שיני הבינה היא עבודה די קשה ולא תמיד אפשרית.

?איך עוקרים שן בינה

לפני ביצוע עקירה של שן בינה יש צורך בבדיקה על ידי רופא, אשר יקבע בשיתוף עם המטופל את האפשרות הרצויה ביותר לעקירת שן הבינה.
עקירת שן בינה עליונה היא לרוב עקירה פשוטה ומהירה ללא צורך בתפרים, שאורכת דקות בודדות.
עקירת שן בינה תחתונה, בד"כ כלואה ברמה כזו או אחרת, היא פעולה כירורגית המבוצעת בדרך כלל בהרדמה מקומית במרפאה ואורכת כ-30 דקות. במהלך העקירה מחלצים את השן הכלואה, בשלמותה או בחלקים, מהחניכיים ומהעצם המכסים עליה. בדרך כלל יש צורך בתפרים בסוף התהליך, כאשר במרבית המקרים התפרים הינם מחומר הנספג מעצמו ואין צורך להוציאם.

מתי לעקור שן בינה

?מתי לעקור שן בינה

שנים רבות היה מקובל לעקור שיני בינה מיד כשנראה היה שיש בעיה בבקיעתן לחלל הפה. אולם, בעשורים האחרונים פורסמו הנחיות על ידי רשויות בריאות בארצות הברית ובבריטניה המנחות שלא לעקור שיני בינה באופן גורף, ויש לשקול לעומק כל עקירה. גישה זו נובעת מההבנה כי להליך העקירה יש לא מעט סיכונים וסיבוכים שעלולים להתרחש בעקבותיו.

סיכונים וסיבוכים בעקירת שן בינה

כאב ואי נוחות: לעיתים לאחר עקירה של שן בינה מופיעים נפיחות, כאבים והגבלה בפתיחת הפה. ואולם בדרך כלל תופעות לוואי אלו חולפות מעצמן עד עשרה ימים מיום העקירה.
שינוי בתחושה בפה ובלשון: בגלל קרבה של שורשי שיני הבינה התחתונות לעצבים שאחראים על התחושה בשפה התחתונה ובלשון. שינוי תחושתי זה מזכיר את התחושה שיש לאחר זריקת הרדמה של רופא שיניים, והוא יכול להיות זמני או קבוע. מדובר בסיבוך בסיכון נמוך אשר יש לו טיפול במידה וקורה. חשוב לדווח לרופא המטפל בהקדם במידה ותחושת הנימול מההרדמה לא עברה כעבור מספר שעות מסיום העקירה.
על מנת לצמצם ככל הניתן את הסיבוכים, מומלץ שאת הטיפול יבצע רופא שיניים שהוא מומחה בכירורגית פה ולסת. בנוסף, נהוג לשלוח את המטופל לצילום CT דנטלי המדגים בדיוק רב את קירבת שורשי השיניים לעצב ומאפשר לרופא לתכנן בצורה מיטבית את הפעולה הכירורגית.

?האם קיימות אלטרנטיבות לעקירת שן בינה

בשיני בינה תחתונות אשר בעקירתן קיים סיכון גבוה לפגיעה בעצבים הסמוכים לשן, ניתן לבצע במקום זאת קורונקטומי: קיטוע של הכותרת בלבד והשארת שורשי השן כלואים בלסת. במקרה זה הסיכון לפגיעה תחושתית מצטמצם אך הוא מצריך מעקב תקופתי במרפאה.

סיכונים וסיבוכים בעקירת שן בינה

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

03-631-0749

לפרטים נוספים וקביעת תור להתייעצות ללא כל התחייבות, אנא מלאו את הטופס משמאל

לפרטים נוספים וקביעת תור להתייעצות ללא כל התחייבות, אנא מלאו את הטופס

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

הטבה מיוחדת בשבילך

בדיקת ייעוץ ללא התחייבות והטבת קורונה מיוחדת – השאר פרטים ונשמח לחזור אליך בהקדם.

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.