איך מגיעים אלינו?

דלקת חניכיים

דלקת חניכיים

מהי דלקת חניכיים?

דלקת חניכיים, או בשמה המקצועי – ג'ינג'יביטיס, הינה דלקת הפיכה של הרקמות הרכות של החניכיים, ללא פגיעה בתמיכה הגרמית – תמיכת העצם של השיניים בלסת.
דלקת חניכיים מתפתחת כתוצאה מתגובה של הגוף להצטברות של רובד חיידקים – פלאק – בחלל הפה. הדלקות עלולות לגרום לכאב ודימום בעת הצחצוח, לריח רע מהפה ולרגישות לחום או לקור. מצב זה מאוד נפוץ ונמצא אצל כ-80% מהאוכלוסייה, ובדרך כלל הוא הפיך. אולם לעיתים, בהיעדר טיפול, דלקת חניכיים עלולה להתפתח למחלת חניכיים, אשר גורמת להרס של העצמות התומכות בשיניים עד מצב של ניידות ואובדן שיניים. אין להקל ראש בדלקת חניכיים וכדאי לטפל בה בהקדם; טיפול בדלקת חניכיים עשוי למנוע את הצורך בהשתלת שיניים בעתיד!

מהו הגורם לדלקת חניכיים?

חלל הפה אינו סטרילי; חיידקים מסוגים שונים נמצאים בחלל הפה ומצטברים ברובד עדין על גבי השיניים, ובמיוחד באזורים הקרובים לחניכיים. במידה ואזורים אלו לא עוברים ניקיון יסודי קבוע, מצבורי החיידקים הולכים וגדלים ויוצרים שכבה חיידקית קשיחה משולבת בסידן, המוכרת בשם אבנית או אבן שן. האבנית ניתנת להסרה אצל שיננית. אבנית שלא מסולקת מחלל הפה, מהווה משטח מחוספס ורטנטיבי שמקל על התיישבות חיידקים פתוגניים באזור. החיידקים גורמים בין היתר לדלקת חניכיים, שמתבטאת במראה החניכיים עם אדמומיות, נפיחות, רגישות לכאב ודימומים.למעשה הזיהום החיידקי הינו הגורם העיקרי להתחלה והתקדמות מחלות חניכיים והסרתו היא תנאי הכרחי לריפוי המחלה. אולם כאשר מחלת החניכיים מתקדמת, נוצרים כיסים עמוקים בחניכיים שמקשים לשמור על היגיינת הפה כיון שמצטברים בהם שאריות מזון וחיידקים.

מהן הסכנות בדלקת חניכיים

מהן הסכנות בדלקת חניכיים?

דלקת חניכיים לא מטופלת עלולה להחריף ולהפוך למחלת חניכיים – פריודונטיטיס, המשפיעה הן על בריאות הפה והן על בריאותנו הכללית:

נסיגה של החניכיים ופגיעה בתפקוד הפה: נסיגת החניכיים פוגעת באסתטיקה של החיוך ויש השלכות אסתטיות לסובלים ממנה. בנוסף,
נסיגת החניכיים חושפת את שורשי השיניים לחלל פה וכך מתפתחת רגישות מוגברת לחום ולקור.
אובדן שיניים: הפגיעה ברקמה האוחזת את השן גורמת לניידות שיניים ובסופו של דבר לנשירה שלהן. זהו שלב המצריך לבצע השתלת שיניים על מנת להחזיר את תפקודה של הלסת לקדמותה.חדירה של חיידקים למחזור הדם: ממחקרים עולה שדלקת חניכיים לא רק גורמת נזק למשנן, אלא עלולה לגרום לכניסת חיידקים לגוף, לפגוע בחולים במחלות כרוניות, להביא ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך, לגרום נזקים ללב, לעודד דמנציה, לפגוע באיזון חולי סוכרת ולהזיק למערכת החיסון של הגוף. חניכיים בריאים משמשים "שומר סף" ואינם מאפשרים לחיידקים או לתוצריהם להיכנס לגוף

טיפול בדלקת חניכיים

ישנן דרכים שונות לטיפול בדלקת חניכיים, ודרך הטיפול נבחרת בהתאם לחומרת הדלקת ולמצבו הרפואי של המטופל:
סילוק אבנית והקצעת שורשים – בשלב הראשון בטיפול בדלקת החניכיים מסירים את האבנית, בקטריות ורקמות מתות שהצטברו על משטחי השן וגם מעט מתחת לקו החניכיים. בהקצעת שורשים מתבצע ניקוי עמוק של רקמות החניכיים ושל שורש השן בכיסים מעל 3 מ"מ. הטיפול יכלול הסרה מכאנית וכימית של רובד תת חניכי, רעלנים של חיידקים, אבנית תת-חניכית ורקמת חניכיים דלקתית. הקצעת שורשים משפרת משמעותית את מצב בריאות החניכיים ומונעת את התקדמות המחלה, ובמקרים רבים טיפול פשוט זה מונע את הצורך בניתוח חניכיים פולשני.
התערבות כירורגית- ניתוחי חניכיים הם השלב השני של הטיפול במחלת החניכיים, ונועדו לטפל בדלקת שלא הגיבה תגובה מיטבית לטיפול השמרני, וכן לטפל בפגמים בחניכיים ובעצם שיצרה המחלה. ישנם סוגים שונים של ניתוחי חניכיים, עם מטרות שונות כגון צמצום כיסים, ניקוי פתוח, כיסוי שורשים חשופים, השתלת חניכיים, בנייה מחדש של מנגנון האחיזה של השן ועוד. לא כל סוג ניתוח מתאים לכל מקרה, ויש להתאים את הניתוח לצורך ולנתונים הספציפיים של אותו מקרה.

איך מונעים דלקת חניכיים חריפה?

ככל שהטיפול בדלקת חניכיים יתחיל מוקדם יותר, כך יהיה קל יותר למנוע את התקדמותה ואף להחזיר את המצב בחניכיים לקדמותו.ההמלצה המרכזית היא הקפדה על היגיינה אוראלית- החשיבות הגדולה כל כך בצחצוח שיניים יסודי בכל בוקר ובכל ערב כשהשימוש במברשת שיניים רכה טוב ועוזר יותר משימוש במברשת שיניים קשה. מברשת רכה מאפשרת צחצוח חזק ויסודי יותר בלי לפגוע ולפצוע את רקמת החניכיים, ובנוסף מסייעת לשערות המברשת להגיע לרווחים בין השיניים ולנקות אותם. שימוש בחוט דנטלי ובמי פה ישלימו את יסודיות הניקוי של הפה. במקביל, חשוב לגשת לטיפולי שיננית לפחות אחת לחצי שנה, ובמקרים של התפתחות דלקת ודימומים יש להגביר את תדירות הביקורים ולהתייעץ עם רופא שיניים.

איך לבחור את הרופא המטפל?

הטיפולים השונים בחניכיים מתבצעים תוך שימוש בכלים מתקדמים וחומרים אנטי בקטריאליים מסוגים שונים, ולכן חשוב שהתהליך יבוצע על ידי רופא שיניים בעל ידע וניסיון מתאימים, הן בשלב האבחון הקליני והן בביצוע הטיפול במחלת חניכיים. בנוסף, חשוב לבחור רופא שיוכל ללוות את המטופל גם לאחר סיום התהליך הטיפולי; תחזוקה נכונה ומעקב קפדני חיוניים להצלחת הטיפול ויכולים למנוע אובדן שיניים.

איך מונעים דלקת חניכיים חריפה

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

03-631-0749

לפרטים נוספים וקביעת תור להתייעצות ללא כל התחייבות, אנא מלאו את הטופס משמאל

לפרטים נוספים וקביעת תור להתייעצות ללא כל התחייבות, אנא מלאו את הטופס

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

הטבה מיוחדת בשבילך

בדיקת ייעוץ ללא התחייבות והטבת קורונה מיוחדת – השאר פרטים ונשמח לחזור אליך בהקדם.

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.