איך מגיעים אלינו?

כתרים לשיניים

בעמוד זה:

כתרים וגשרים ברפואת שיניים

כתרים לשיניים

מה הם כתרים לשיניים?

כתרים לשיניים הם תחליף מלאכותי לכותרת השן – החלק בשן שבקע לחלל הפה מהחניכיים. כתר מותקן בדרך כלל במקרים של נזק חמור לשן, למשל בעקבות עששת עמוקה או שבר לאחר חבלה. זהו שיקום קבוע המכתר שן שעברה טיפול שורש ומבנה, אבל יכול להיות גם מותקן על גבי שתל דנטלי. מטרתו של הכתר היא החזרת תפקוד ותיקון אסתטי של השן. מספר כתרים סמוכים המחוברים ביניהם נקראים גשר.

סוגי כתרים

כתר מורכב מ-2 שכבות: שכבה חיצונית הנראית לעין, ושכבה פנימית הנקראת ליבת הכתר או כיפה. הכתרים השונים נבדלים זה מזה בחומר ממנו כל שכבה מורכבת, ומכאן מושפעות רמת גימור האסתטיקה שלהם, מידת עמידותם ומחירם. כדאי לדעת- ניתן לשלב בפה בין כתרים מסוגים שונים. להלן סוגי הכתרים הקיימים –
סוגי כתרים לשיניים

אז באיזה כתר לבחור?

בחירת כתר מתאים היא מורכבת, ומתבצעת לפי מכלול שיקולים וצרכי המטופל; לכל כתר יש יתרונות וחסרונות ולכן נדרשת התאמה אישית לכל מקרה. על הרופא לבדוק את ההיסטוריה של המטופל, את מצב השן ואת השיניים הסמוכות, לבחון האם השן ממוקמת באזור הקידמי בפה והאם יש חשיבות גבוהה לאסתטיקה. בסופו של דבר, החלטה לגבי סוג השיקום צריכה להיעשות על ידי הרופא ובשיתוף המטופל בעת בניית תוכנית הטיפול בהתאם למצב הקיים בפה ולציפיות המטופל.

שלבי הכנת כתר

העבודה של הרופא ואיכות העבודה של הטכנאי חשובים גם יחד. כתר לקוי יכול להוביל לעששת מתחת לכתר ובשורש, דלקות בחניכיים, אסתטיקה לקויה, תפקוד לקוי ונזק בלתי הפיך לשן, לחניכיים ולעצם.

שלב מקדים: מבנה. מבוצע מילוי של החלל שנוצר בשן הפגועה באמצעות סתימה.

פגישה ראשונה:

  1. הכנת השן – הרופא מקטין את קוטר וגובה השן בעזרת מקדח, כאשר הכמות שמוסרת תלויה בסוג הכתר המתוכנן. המטרה היא לעצב בסיס אליו הכתר יוכל באופן מכני, תוך הסתמכות מינימלית על חומר הדבקה. על הרופא לפנות מספיק חומר שן כדי להשאיר מקום לכתר שיהיה עבה מספיק כדי שיהיה עמיד ולא ישבר.
  2. מטבעיםרופא השיניים מתעד את צורת הכנת השן המושחזת באמצעות חומר מיוחד על כף מטבע. בדרך כלל הרופא ישתמש בחומר שנקרא אלג'ינט או סיליקון. הרופא ימלא את המטבע בחומר הנבחר ויכניס לפה המטופל למספר דקות עד להתקשות החומר. לחילופין, ניתן לסרוק את ההכנה באמצעות סורק אינטרה-אוראלי. המטבע נשלח למעבדה, בצירוף הוראות נוספות באשר לצורת הכתר, צבעו והחומר בו יש להשתמש. בדרך כלל ישלח גם מטבע נוסף של הלסת הנגדית כדי שהטכנאי יוכל ליצור את הכתר תוך התחשבות בסגר.
  3. כתר זמני – העשוי אקריל. מותקן בסיום הפגישה ונשאר בפה עד למסירת הכתר הקבוע. תפקידו הוא שמירה על השן המושחזת וכיסויה לצורך תפקוד ומראה אסתטי. בנוסף, מונע את תזוזת השיניים הסמוכות. הכתר הזמני מודבק לשן באמצעות דבק זמני; דבק זה אינו עמיד במיוחד בפני מים ולחץ ובמידה ונופל יש לשוב למרפאה בהקדם ולהתקינו מחדש.

פגישה שנייה:
בדיקת התאמת הכיפה שהגיעה מהמעבדה בפה של המטופל. במידה ואין הערות לטכנאי ניתן להתקדם לשלב הבא.

פגישה שלישית ואחרונה:
מסירת הכתר הסופי. לפני ההתקנה מתבצע ניקוי וייבוש קפדניים של השן. הרופא בודק שהמטופל מרגיש בנוח עם הכתר, ושהכתר אינו לוחץ מדי או מקשה על סגירה מושלמת של הפה. בנוסף מתבצעת בדיקת מגעים בסגר ובתנועות של הלסת- הרופא משתמש ביריעה דקה המכוסה צבע דמוי דיו. הרופא מניח את היריעה על הכתר ומורה למטופל לסגור את הפה מספר פעמים בחוזקה, והצבע נמרח על האזורים הבולטים בכתר. הרופא מעצב מעט את הכתר בעזרת המקדחה לפי האזורים הצבועים. חוזרים על התהליך עד שהמטופל מאשר שההתאמה מושלמת. הכתר מודבק בדבק קבוע וחזק במיוחד, ובמקרה של כתר נסמך שתל ניתן להשתמש לחילופין בכתר מוברג.

כתרים

כיצד שומרים על הכתר לאורך זמן?

יש לתחזק את הכתרים כמו את יתר השיניים:
  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

03-631-0749

לפרטים נוספים וקביעת תור להתייעצות ללא כל התחייבות, אנא מלאו את הטופס משמאל

לפרטים נוספים וקביעת תור להתייעצות ללא כל התחייבות, אנא מלאו את הטופס

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.

הטבה מיוחדת בשבילך

בדיקת ייעוץ ללא התחייבות והטבת קורונה מיוחדת – השאר פרטים ונשמח לחזור אליך בהקדם.

  • שדה זה מיועד למטרות אימות ויש להשאיר אותו ללא שינוי.